Co mówi prawo?

Jeśli nie chcesz być zaskoczony przez niespodziewaną wizytę sanepidu w swojej przyczepie gastronomicznej musisz zapoznać się przede wszystkim z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Znajdziesz tam wiele przydatnych informacji które pozwolą Ci uniknąć problemów w przyszłości, a Twój food truck jak i znajdujące się w nim wyposażenie będą spełniały wszystkie normy. W skrócie rzecz ujmując po zapoznaniu się z tym rozporządzeniem, wszystko sprowadza się do tego, że używany sprzęt w Twojej przyczepie gastronomicznej powinien:

  • być wykonany z nietoksycznych materiałów, łatwy do czyszczenia
  • być w dobrym stanie technicznym, bez pęknięć czy np. złuszczającej się farby, zminimalizuję to ryzyko przedostania się zanieczyszczeń do żywności serwowanej w Twoim food tracku –
  • sprzęty których używasz w przyczepie gastronomicznej muszą być wykonane z materiałów umożliwiających utrzymanie ich w czystości oraz poddanie ich dezynfekcji
  • jeśli urządzenie znajduję się blisko ściany to musisz mieć możliwość jego łatwo przesunięcia, aby móc umyć podłogę i otoczenia za sprzętem.
  • sprzęt pomocniczy i naczynia kuchenne nie mogą nosić śladów uszkodzeń – brak pęknięć, czy zarysowań. Drobne sprzęty używane w Twoim food tracku muszą mieć odpowiedni atest do kontaktu z żywnością – wyżłobiony kieliszkiem i widelec.

Dodatkowe informacje.

Pamiętaj że, urządzenia czy meble kuchenne znajdujące się w przyczepie gastronomicznej mające kontakt z żywnością powinny mieć atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny). Sprzęty których używasz nie muszą być przeznaczone stricte do gastronomi, mogą to być również sprzęty przeznaczone do użytku domowego. Pamiętaj jednak aby nie były uszkodzone i miały atesty do kontaktu z żywnością. Również środki chemiczne używane do mycia czy dezynfekcji mogą być przeznaczenia domowego. Jeśli jednak chcesz naprawdę zadbać o urządzenia, meble znajdujące się w Twoim food tracku najlepiej zainwestować w środki z przeznaczeniem do określonej powierzchni którą chcesz czyścić. Wykaz sprzętu znajdującego się w przyczepie gastronomicznej najlepiej umieścić GHP/GMP w jednej z kart zapisu. Również instrukcje obsługi urządzeń oraz sprzętów powinny znajdować się w food tracku w miejscu łatwo dostępnym dla Ciebie oraz Twoich pracowników.

Dodaj komentarz

Copyright © 2022 Fanatici / Wszelkie prawa zastrzeżone