Sprawdzone urządzenia do przygotowywania mrożonych napojów posiadają szereg zaawansowanych rozwiązań technologicznych, które mają bezpośredni wpływ na sprawność ich działania i jakość oferowanych produktów. Najlepsze granitory na rynku charakteryzują się przede wszystkim wysokim poziomem mocy układu chłodzenia, która przeważnie się waha pomiędzy 400 a 700 W zależnie od pojemności zbiorników i liczby komór.
Istotnym parametrem jest również rodzaj czynnika chłodniczego – zaawansowane granitory korzystają z ekologicznych rozwiązań zgodne z obowiązującymi aktualnie normami. Ważną rzeczą w konstrukcji wszystkich granitorów jest mechanizm mieszający, jaki jest odpowiedzialny za utrzymanie jednolitej konsystencji deseru. Wysokiej klasy urządzenia wyposażone są w silniki o mocy od 50 do 150 W, jakie kręcą mieszadłami ze stali nierdzewnej albo wytrzymałego tworzywa.
Najlepsze modele także oferują regulację szybkości kręcenia mieszadłami oraz możliwość zmiany kierunku obrotów, co zapobiega zbyt mocnemu napowietrzaniu deseru i tworzeniu się krystalicznych struktur lodowych. Wielkość zbiorników stanowi kolejny kluczowy parametr, dobre granitory oferują komory o pojemności nawet do kilkunastu litrów, co pozwoli na wykonanie dużych ilości napoju w zależności od zainteresowania klientów. Urządzenia z wieloma komorami, mające od 2 do 4 niezależnych pojemników, pozwalają na serwowanie jednocześnie różnych rodzajów deserów, a robiąc takie zakupy można zamówić też od razu dodatkowe akcesoria, na przykład takie jak podgrzewacz do nachos.
+Tekst Sponsorowany+